Retete

Ciorba acra cu limba de vitel

Ingrediente:

Pentru limba de vitel: 800 g limba de vitel, apa pâna la nivelul MAX, 2 cepe (cca 150 g

fiecare), 3 foi de dafin, 3 boabe de piper negru, 10 g sare.

Pentru supa: 400 g sunca afumata, 1 ceapa (cca 150 g), 5 linguri ulei de masline, 4 castraveti

murati (cca 50 g fiecare), 50 masline fara sâmburi, 2 morcovi (cca 150 g fiecare), 2 cartofi (cca150 g fiecare), 3 foi de dafin, piper dupa gust.

Pentru servire la masa: 250 g smântâna cu 20% grasime, 1 lamâie, 1 legatura de verdeata proaspata.

Mod de preparare:

1. Se pune apa In vasul de gatit si se adauga limba de vita, 2 cepe Intregi, foile de dafin,sarea si piperul.

2. Se prepara aproximativ 2 ore

3. Se strecoara supa de carne. Se pune limba fiarta Intr-un bol adânc.

4. Se toarna peste limba fiarta apa rece si se decojeste cu grija.

5. Se toaca marunt ceapa, se taie morcovii si castravetii murati In bucati lungi si subtiri, iar cartofii in patru bucati.

6. Se taie sunca In cuburi si limba fiarta in bucati lungi si subtiri.

7. Se toarna In vasul de gatit uleiul de masline si se adauga ingredientele pregatite la pasii 6 si 7.

8. Se prepara timp de aproximativ 10 minute.

9. Apoi se adauga supa de carne, maslinele, usturoiul zdrobit si se amesteca.

10. Se asaza mâncarea pregatita pe platouri, se decoreaza fiecare portie cu o felie de lamâie, verdeata proaspata si se serveste la masa.

 

Bors cu sfecla si carne de vita

Ingrediente:

500 g carne de vita (macra), 1 ceapa (cca 150 g), 30 g ulei de floarea soarelui, 250 g varza alba,3 sfecle (cca 150 g fiecare), 2 morcovi (cca 100 g fiecare), 2 cartofi (cca 150 g fiecare), 1 ardei dulce (cca 150 g), 50 g bulion, 4 catei de usturoi, 1 legatura de marar, 3 foi de dafin, 15 g sare,piper dupa gust, apa pâna la nivelul MAX.

Pentru servire la masa: 250 g smântâna cu 20% grasime, 1 legatura de verdeata proaspata.

Mod de preparare:

1. In vasul de gatit se toarna uleiul de floarea soarelui, se adauga ceapa taiata marunt si bucatile de carne de vita. Se prepara cu capacul deschis,timp de preparare 20 minute.Se prepara pâna la evaporarea totala a lichidului.

2. Se adauga varza tocata, morcovul si sfecla rasa la razatoarea cu ochiuri mari, ardeiul si cartofii taiati cubulete. Se mai adauga bulion, foi de dafin, sare si condimente. Se toarna apa pâna la nivelul MAX. Se amesteca continutul In vasul de gatit, timpul de preparare aprox. 20 minute.

4. Se adauga mararul tocat marunt, usturoiul zdrobit si se amesteca.

5. Borsul se toarna In farfurii adânci si se serveste la masa cu smântâna si verdeata proaspata.